Loading...
Veïns del Mercat de Sant Antoni | betevé 2018-05-24T12:33:13+00:00

Els veïns opinen sobre el mercat

Veïns i comerciants dels voltants del Mercat de Sant Antoni donen el seu punt de vista sobre diferents aspectes de la reforma. Els agrada? Temen per l’arribada descontrolada de turisme? I pel risc de gentrificació? Aquestes són les seves respostes.

Les obres coincideixen amb la crisi econòmica

Han estat prop d’una dècada envoltats de tanques, pols, soroll i asfalt aixecat. Les obres del Mercat de Sant Antoni s’han allargat més del previst i si hi ha un sector que n’ha notat les conseqüències és el petit comerç que envolta el mercat. Després d’anys de pèrdues, els botiguers confien que amb el nou equipament recuperaran l’empenta que sempre havien tingut en un barri que sempre ha presumit d’un fort teixit de comerç de proximitat.

notícia emesa el 10/05/2018

Obres i crisi econòmica, el preu que han hagut de pagar els comerços de Sant Antoni

Quan sembla que ja no pots més, veus el punt d’arribada i treus les forces d’allà on en pensaves que no en tenies

L’Emilio Escudé regenta la botiga La Cubana. Una botiga que ven roba de talles grans i feta a mida que es va fundar el 1884. «Ha estat brutal, molt dolent per a tothom. Jo he tingut pèrdues de fins al 50 %». En el seu cas explica que el fet de ser propietari del local l’ha permès esquivar millor la crisi i l’efecte de les obres: «Hi ha molts botiguers que han abaixat la persiana». Sobre el futur més immediat confia que el nou mercat atregui un públic «que vingui a comprar i no només a fer fotos».

Qui també dona un vot de confiança a l’efecte que el nou mercat tindrà en el seu negoci és el Marc Vidal, propietari de la botiga Taula i Cuina. És la tercera generació al capdavant del negoci i diu que sempre ha preferit «pecar d’optimista». Quan els van anunciar que el mercat es rehabilitava van rebre la notícia «amb molta il·lusió», però els retards successius «ens van estancar a tots, i la crisi va acabar de fer-ho esclatar». Xifra les pèrdues en un 20 %, però està convençut que ara tindrà nous clients: «Tant els barcelonins que voldran descobrir el nostre barri com els turistes».

Tampoc no s’ha lliurat de les conseqüències de les obres en Vicenç Gasca. El president de Sant Antoni Comerç i propietari d’una sastreria al carrer de Tamarit, compara aquesta última etapa amb una marató: «Quan sembla que ja no pots més, veus el punt d’arribada i treus les forces d’allà on en pensaves que no en tenies». Gasca també confia que el mercat serà una empenta definitiva per al teixit comercial.

Gentrificació i monocultiu comercial

Alguns veïns i comerciants del barri relaten la por que els fa que el nou i flamant mercat actuï com un pol d’atracció turística i això transformi el barri. El cert és que no ha fet falta que les parades aixequin la persiana en el nou emplaçament perquè a Sant Antoni s’hi hagi engegat una transformació del barri. Bona prova n’és el comerç, que s’ha transformat en els últims anys amb el carrer del Parlament com a epicentre, on proliferen els bars i restaurants de disseny. Però els canvis també es noten a les finques, on el perfil de veïns és canviant i les pujades del lloguer estan a l’ordre del dia.

reportatge emès al programa ‘bàsics’ el 22/05/2018

Obres i crisi econòmica, el preu que han hagut de pagar els comerços de Sant Antoni