Orígens del Mercat de Sant Antoni
Inaugurat el 1882, el Mercat de Sant Antoni és l’hereu de l’antic Mercat del Pedró, que es preveia que quedaria petit amb la construcció de l’Eixample i el creixement demogràfic de la zona. Ildefons Cerdà va projectar la construcció d’aquest nou mercat on hi havia hagut el portal de Sant Antoni de la muralla medieval.
Història i evolució del mercat
Genís Arnàs, cap de Mercats de l’Ajuntament, i Manel Guardia, arquitecte i historiador, ens expliquen la història del Mercat de Sant Antoni. Des de la planificació per part de Cerdà fins a la reforma actual, que ha posat al dia les instal·lacions, cosa que l’ha convertit en el mercat més modern de la ciutat.
«És un mercat que quan s’inaugura és el màxim exponent de la modernitat. És l’arquitectura icònicament més moderna que es pot fer en una ciutat»
Quan el Mercat de Sant Antoni va ser planificat per Ildefons Cerdà en el seu projecte de l’Eixample barceloní, els terrenys on es va acabar alçant eren fora muralles. Entre 1854 i 1856 la ciutat va obtenir l’autorització per enderrocar-les i això va iniciar la construcció d’una nova Barcelona. Cerdà preveia que els veïns d’aquesta nova trama ortogonal tinguessin a menys de 900 metres un mercat per anar-hi a comprar. Va destinar tota una illa per al Mercat de Sant Antoni, que s’ubicaria a l’espai on hi havia hagut el portal de Sant Antoni i que serviria per substituir l’antic Mercat del Pedró, que tot indicava que quedaria petit amb l’augment demogràfic de la zona.
Van caldre anys perquè aquesta idea de Cerdà fructifiqués. Va ser el 1876 quan l’alcalde Manuel Girona va impulsar la compra dels terrenys (bona part dels quals eren de l’estat) on s’acabaria edificant el nou mercat: l’enorme estructura de ferro en forma panòptica va ser dissenyada per Antoni Rovira i Trias i construïda per La Maquinista Terrestre i Marítima. L’arquitecte es va inspirar en mercats de l’època com Les Halles de París.
El Mercat de Sant Antoni es va inaugurar el 25 de setembre del 1882. En aquell moment hi predominaven les bacallaneries i les parades d’aviram. Curiosament, l’activitat al mercat es va iniciar quan encara no hi havia habitatges construïts al voltant. Els anys 20 els voltants del mercat acostumaven a acollir parades de productes no alimentaris, els futurs encants, a les quals, en el cas de Sant Antoni, l’Ajuntament va voler donar aixopluc i endreçar amb la construcció d’una marquesina al voltant del mercat l’any 1929. La mateixa marquesina, en desús els diumenges, va servir a partir del 1936 per acollir el Mercat Dominical del Llibre, que fins llavors havia estat a l’avinguda del Paral·lel.
L’any 2009 es va iniciar la reforma del Mercat de Sant Antoni, a càrrec dels arquitectes Pere Joan Ravetllat, Carme Ribas i Olga Schmid, que finalitza, després de gairebé una dècada d’obres, aquest 2018. La reforma preserva l’estructura modernista del mercat, modernitza les instal·lacions i fa sortir a la llum restes arqueològiques, com el baluard de Sant Antoni i un tram de la via romana.