Loading...
El Dominical del Llibre de Sant Antoni | betevé 2018-05-22T10:13:58+00:00

El Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni

Hereu de la Fira de Bellcaire, el Mercat del Llibre d’Ocasió es va instal·lar als voltants del Mercat de Sant Antoni el 1936, aprofitant les marquesines dels encants, que quedaven lliures els diumenges. Des de llavors, els llibreters empenyen de matinada els seus carros de fusta massissa i munten unes parades que s’omplen de milers de barcelonins curiosos.

Un matí al mercat dominical

Els diumenges al Mercat Dominical del Llibre comencen molt aviat, als volts de les cinc de la matinada, quan els carros surten dels magatzems i, a poc a poc, els paradistes els arrosseguen fins al seu espai. Aquest és un retrat d’un dia qualsevol de mercat en què venedors i clients ens expliquen què s’hi pot trobar i per què aquest és un lloc tan singular. És un dels últims dies en què encara s’estaven al carrer del Comte d’Urgell, sota l’estructura provisional, que els ha acollit durant la reforma del mercat. Ja s’hi han habituat, però confessen que tenen ganes de tornar als seus llocs de sempre.

«On hi ha un mercat que hagi perdurat tan temps i que només sigui de llibres i de document de paper? Som una mena de preservadors del patrimoni de la cultura»

Al Mercat Dominical del Llibre de Sant Antoni no s’hi va només a comprar. S’hi va a remenar, passejar, olorar, regatejar, intercanviar, preguntar… Però sempre, sempre, s’acaba marxant amb alguna troballa inesperada. Potser un exemplar de l’‘Esquella de la Torratxa’ esgrogueït, un cromo de Faustino Asprilla del Mundial del 90, una postal antiga o un dels llibres de Manel Aisa –paradista i escriptor- i, ja de passada, signat per l’autor.

Els paradistes expliquen orgullosos com és de singular el seu mercat. “Som una mena de preservadors del patrimoni de la cultura”, diu la Fuensanta Garcia, que prepara amb cura el seu mostrador. “Cada 15 dies en canvio la temàtica. Els meus clients ja ho saben”, explica.

Els clients són de totes les edats. Alguns, fidels i rutinaris i, d’altres, devots del mercat, com en Pablo, que fins i tot ha creat un lloc web amb l’aclaridor títol d’Amics del Mercat de Sant Antoni. “És la llibreria de segona mà més gran del món, un lloc únic”, assegura. No se’n perd cap edició. Intel·lectuals i escriptors, com Moix, Monzó, Pedrolo, Rusiñol o Pons, també hi han estat assidus. De fet, Antonio Rabinad hi tenia una parada que ara manté el seu fill Sergio.

Durant anys la visita al Mercat Dominical del Llibre era una de les poques coses a fer un diumenge i això el va popularitzar encara més. Durant el franquisme, era un lloc on poder adquirir, d’amagat, llibres prohibits per la dictadura. Els paradistes es van convertir, en certa  manera, en baluards de la llibertat d’expressió.

Guia per no perdre’s al Mercat Dominical de Sant Antoni

Amb aquest gràfic de pictogrames podeu conèixer el nom de cada parada que hi ha al Mercat Dominical del Llibre així com la descripció dels articles que venen. Atureu-vos a cada icona per saber aquesta informació.

Cercador de parades

El selector d’aquesta taula permet escollir l’especialització de les parades que busqueu (llibres, postals, cromos…). Hi ha parades repetides perquè la majoria es dediquen a vendre articles de més d’una categoria.