Reforma del Mercat de Sant Antoni | betevé 2018-05-24T16:05:12+00:00

2005-2018
reforma del nou mercat
de sant antoni

Repàs del procés de transformació del Mercat de Sant Antoni, a través des les notícies emeses durant tots aquests anys als informatius de betevé. Una cronologia que comencem l’any 2005, quan totes les parts implicades coincidien que el mercat més important de l’Eixample, no podia esperar més.

12 de maig del 2005

A la recerca d’un acord

El mercat té 123 anys i necessita una reforma integral. Ajuntament i comerciants acorden asseure’s en dies posteriors per acordar-ne els detalls. En aquell moment, l’únic aspecte que tenen clar totes les parts implicades és que se n’ha de mantenir l’estructura de ferro i la marquesina.

30 de gener del 2006

Primera data

Comencen a sortir els primers calendaris de la reforma. Encara no s’ha aprovat el projecte definitiu, però ja es parla de començar les obres el 2007 i tenir-les acabades tres anys després.

22 d’octubre del 2006

Ubicació provisional

A més de treballar per redactar un projecte de rehablitació integral, un altre acord al qual cal arribar és decidir on anirà el mercat provisional durant els anys d’obres. Ara ja es parla de començar les obres el 2008.

18 d’abril del 2007

Primer acord

Acord entre Ajuntament i comerciants sobre les línies bàsiques de la rehabilitació integral. També s’estableix que el mercat vagi a unes carpes provisionals. Es manté la previsió de tres anys d’obres: la intenció és acabar a finals del 2011.

8 de gener del 2008

Projecte guanyador

El despatx Ravetllat-Ribas serà l’encarregat de tirar endavant la reforma. Un projecte que té previst recuperar els elements arquitectònics i artístics de l’obra modernista de Rovira i Trias. Nova data de final d’obra: any 2012.

10 de desembre del 2008

Primeres imatges

Es coneixen les primeres imatges virtuals del projecte, que està a punt de començar. En aquell moment, però, es preveuen només dues plantes subterrànies. Finalment, n’ha tingut quatre.

27 de gener del 2009

Inici de les obres

Primers talls de carrer per començar un dels projectes de reforma més ambiciosos dels mercats de Barcelona. El primer que s’ha de fer és instal·lar les carpes que permetrà als paradistes traslladar-se durant les obres.

19 de març del 2009

Carpes a punt

S’instal·len les carpes provisionals a la ronda de Sant Antoni, entre els carrers del Comte d’Urgell i el de Floridablanca. L’actuació obliga a modificar el trànsit mentre durin les obres del mercat.

10 d’octubre del 2009

Últim dia del mercat

El mercat tanca temporalment per reformes. L’activitat es trasllada a les carpes instal·lades a la ronda de Sant Antoni. Una provisionalitat que es preveu que duri tres anys.

17 d’octubre del 2009

El mercat provisional

El mercat provisional a la ronda de Sant Antoni es posa en funcionament. L’alcalde, Jordi Hereu, és l’encarregat d’inaugurar-lo. Poques hores després, però, comencen a sortir els primers problemes.

5 d’agost del 2010

Revisió dels habitatges

Comença una nova fase d’obres. S’han de perforar més de 30 metres per instal·lar un mur perimetral que permeti construir quatre plantes subterrànies. Els tècnics fan inspeccions als edificis dels voltants.

22 de març del 2011

Nova data

Els entrebancs continuen. L’Ajuntament anuncia que les obres no acabaran fins al 2014. Els comerciants comencen a estar-ne cansats i demanen que no hi hagi més retards.

18 d’abril del 2011

L’altre mercat provisional

Comencen les obres per traslladar el Mercat Dominical de Sant Antoni. Estarà al carrer del Comte d’Urgell, on es tallarà el trànsit els dies d’activitat. Els treballs s’allargaran fins al juliol.

17 de juliol del 2011

Trasllat del Mercat Dominical

El 17 de juliol del 2011 el Mercat Dominical de Sant Antoni obre per última vegada en el seu emplaçament històric. Una setmana més tard, el 24 de juliol, es trasllada provisionalment. En principi, s’hi estarà tres anys abans de poder recuperar el seu lloc.

7 de setembre del 2012

Més retards, obligats

Les troballes arqueològiques durant la rehabilitació del mercat obliguen a modificar el projecte. L’Ajuntament informa que, segons les previsions, les obres s’acabaran el 2016. De moment, ja es duplica el temps que s’havia previst per acabar la reforma.

26 de novembre del 2013

La segona fase

Comença la segona fase d’obres. A partir d’ara, s’hi començaran a fer les quatre plantes subterrànies que tindrà l’edifici. A la primera, hi haurà l’espai comercial i es podran veure les  troballes arqueològiques. A la segona i quarta, l’aparcament. I a la tercera, la zona de càrrega i descàrrega.

4 de novembre del 2014

L’enigma de la teulada

Es desconeix com era exactament la teulada originària del mercat. Els últims anys va ser d’uralita, però havia estat de teula vidriada. L’equip d’arquitectes demana col·laboració ciutadana per trobar fotos antigues o quadres que ajudin a resoldre l’enigma.

6 de novembre del 2015

El tram final

S’adjudica l’última part de la reforma. Està previst que s’allargui dos anys i consistirà en la restauració de l’exterior de l’edifici i la construcció de l’estructura de les parades.

30 de desembre del 2016

L’augment del lloguer

El nou Mercat de Sant Antoni té un impacte directe al barri. De moment, veïns i comerciants asseguren que molts han hagut de marxar per l’augment del preu del lloguer de la zona.

27 de febrer del 2017

Moratòria de llicències

Durant un any, no es podran obrir restaurants ni botigues de records turístics als voltants del mercat. La mesura es pren per evitar que determinats usos monopolitzin la zona.

28 d’agost del 2017

El futur de la ronda

L’Ajuntament anuncia canvis a la ronda de Sant Antoni. Aquesta via recuperarà espai per als vianants i les bicicletes un cop es desinstal·lin les carpes provisionals del mercat que hi ha actualment.

30 de gener del 2018

Llum al final del túnel

L’Ajuntament organitza una visita d’obres per conèixer com ha quedat la rehabilitació. Després de múltiples retards i més de set anys d’obres, s’anuncia finalment que l’obertura del mercat serà a finals de maig.

23 de maig del 2018

El nou mercat obre portes

Ha arribat el dia. El Mercat de Sant Antoni, completament renovat, ha tornat a funcionar a l’emplaçament original. Paradistes i veïns s’han mostrat satisfets amb l’edifici i l’oferta comercial. Tots miren al futur amb un objectiu: mantenir l’essència de barri del mercat.